Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

τόμπολα

"δωσίλογους της ειρήνης" χαρακτηρίζει ευρηματικά ο Κ. Τσουκαλάς εκείνους που αντλούν οφέλη από την εξαθλίωση των άλλων στην οικονομική κρίση. Και προβλέπει, ασφαλώς, ότι όπως κι΄εκείνοι της Γερμανικής κατοχής δεν θα υποστούν καμιά νομική ή ηθική συνέπεια. Αλλά αν αρμόζει η ποιοτική κατηγορία στους εγχώριους κερδοσκόπους τότε πώς να χαρακτηρίσει κανείς τους εκλεκτούς "επιστήμονες" της Goldman Sachs (το κτίριο της οποίας εικονίζεται παραπλεύρως! εμείς το χτίσαμε αυτό το μαγαζί) και των αλλων ευαγών ιδρυμάτων που φρόντισαν να διοργανώσουν την τακτοποίηση του ελλειματος της Ελλάδας το 2004 ποντάροντας ταυτοχρόνως εκ του ασφαλούς στην μελλοντική χρεωκοπία της. Μήπως πρέπει να ανατρέξουμε πάλι σε όρους της Γερμανικής κατοχής; Αλλά για ποιο όφελος;

Το ζήτημα είναι ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία χωρίς να έχουμε φροντίσει να θεσπίσουμε ούτε ένα κανόνα! Δεν υπάρχει τίποτα αθέμιτο στην αναζήτηση του κέρδους. Ακόμα και η διεκδίκηση στοιχειωδών κανόνων χλευάζεται και λοιδωρείται ή αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση (όπως οι πρόσφατες αιτιάσεις του πρωθυπουργού μας για τους κερδοσκόπους). Αφού λοιπόν είναι ελεύθερη και θεμιτή, για να μην πω απαραίτητη, η κερδοσκοπία είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει όρθιο ουτε ένα από τα δικαιώματα που κατέκτησαν σε ενάμισυ περίπου αιώνα κοινωνικών αγώνων οι εργαζόμενοι.

Κι΄αν ξεσηκωθούν; Κι' αυτό έχει προβλεφθεί! Αφού έχουμε ποντάρει στην χρεοκωπία, θα φροντίσουμε να προβάλουμε εκτενώς τα όποια επεισόδια και αντιδράσεις. Θα διαστρεβλώσουμε και θα διαβάλουμε και θα σκορπίσουμε το φόβο στους νυκοκυραίους. Πως να δανείσεις φτηνά μια χώρα που έχει συνεχείς βίαιες εξεγέρσεις; Μα δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε καθολική εξέγερση; Όσο δεν υπάρχει πειστικό εναλλακτικό μοντέλο, όχι!

Αν πάλι δεν καταφέρουμε να τους σπρώξουμε στη χρεοκωπία, θα τους αναγκάσουμε να πάρουν από μόνοι τους μέτρα που θα απεμπολούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων για να τους δανείσουμε με ενδιαφέρον επιτόκιο. Και μετά θα κλείσουμε και κάτι περιφερειακά "εθνικά" θεματάκια που δεν συνάδουν με τους σχεδιασμούς μας στην περιοχή.

Αυτά σκέφτονται (και πράττουν) εδώ και μήνες οι υπερατλαντικοί και όχι μόνο σύμμαχοι και συνεταίροι. Και όχι μόνο, γιατί ω του θαύματος η χώρα που κερδίζει περισσότερο από την πτώση του ευρώ (που οφείλεται τάχα στην Ελλάδα) είναι η Γερμανία! Το 47% του ΑΕΠ της φίλης χώρας προέρχεται από τις εξαγωγές της. Φτηνότερο ευρώ σημαίνει πιο ανταγωνιστικά Γερμανικά προϊόντα. Δεν είναι που δεν θέλει να δώσει χρήματα, είναι που θέλει να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Γι΄αυτό οι εμπρηστικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα!
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger