Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα

Διάβασα σήμερα το πρωί στην Πεντανόστιμη το δελτίο τύπου του Αλέκου Αλαβάνου με τίτλο “Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το συντομότερο”. Και αποκόμισα τα ακόλουθα (αν έχω λάθος, κάντε μου τη χάρη να με διορθώσει κάποιος): 
  • Η ελληνική κρίση οφείλεται πρωτίστως σε πρόβλημα “ταυτότητας και βιωσιμότητας της Ευρωζώνης και δευτερευόντως στην υπερχρέωση της ελληνικής οικονομίας  
  • Η χώρα μας μπορεί να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια γιατί στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει και η όλη συζήτηση περί ΔΝΤ είναι ένα θέατρο που στόχο έχει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την επίθεση στο “κοινωνικό κράτος” και κατόπιν για τις επερχόμενες μαζικές απολύσεις.
Η πρώτη διαπίστωση είναι εν μέρει μόνο αληθής γιατί δεν εξηγεί γιατί η Ελλάδα μόνο βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και όχι κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης και δεν λέει κουβέντα για το πως η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο. Είναι άραγε ευθύνες μόνο των κυβερνώντων; Ή έχουμε και οι υπόλοιποι ευθύνες; Είναι αυτή η χώρα που θέλουμε; Ή όπως λέει και ο Δ. Χρήστου στην Αυγή:

ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΔΕΣ, συμφεροντολόγοι, μάγκες, διεφθαρμένοι, μεγαλομανείς, βάρβαρα επιθετικοί, χωρίς αγάπη για τον τόπο μας και αδιάφοροι για τα παιδιά μας και το μέλλον τους, οδηγήσαμε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Βρήκαμε όμως αντίπαλο. Τα εγκλήματα του δικομματισμού; Ως συνένοχοι τα παραβλέπουμε και τα παραγράφουμε.”

Και η αριστερά; 'Έχει άραγε ευθύνες σ' αυτά; Αν μη τι άλλο γιατί προτίμησε πάντα να χαϊδεύει τ' αυτιά μας. Υπάρχει κανείς που ν' αμφιβάλει;

Η δεύτερη διαπίστωση του κ. Αλαβάνου δείχνει πράγματι να είναι έτσι ή τουλάχιστον να λειτουργεί εξ' αντικειμένου έτσι (μικρή διαφορά υπάρχει άλλωστε). Η μικρή κυβερνητική ομάδα περί τον ΓΑΠ φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και μόνο ένας εκτροχιασμός θα μπορούσε να την βγάλει από εκεί.

Αυτόν τον εκτροχιασμό προτείνει ο Αλαβάνος και απευθυνόμενος στο θυμικό και όχι στη λογική μας, μας μιλάει για τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά. Καλεί “στη συγκρότηση ενός Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής που θα εκφράσει μια νέα πλειοψηφία σωτηρίας της χώρας”.

Και ποιοι θα το συγκροτήσουν αυτό το μέτωπο; ψηφοφόροι και αντιεξουσιαστές! “Αριστεροί, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, δημοκράτες. Πολίτες που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και απλοί και έντιμοι πολίτες που έχουν ψηφίσει δεξιά, ηθικό συναυτουργό στη σημερινή πολιτική. Νέοι και νέες, με τα πιο ευαίσθητα και πρωτοποριακά τους στοιχεία, που σε μεγάλο βαθμό σήμερα προσανατολίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.”


Αν πράγματι χρειάζεται σωτηρία η χώρα τότε, αν επιτρέπετε την ταπεινή μου γνώμη, πείτε μας πρώτα την εναλλακτική λύση που προτείνετε γιατί δεν την κατάλαβα: εντάξει να φύγει ο ΓΑΠ και μετά; τι θα κάνουμε; ποιος θα ηγηθεί της χώρας; θα ζητήσουμε φτηνό δανεισμό; θα κάνουμε στάση πληρωμών; θα φύγουμε από το ευρώ; από την ευρωπαϊκή ένωση; Και μετά αν αυτό που μας προτείνετε είναι έστω και λίγο ελπιδοφόρο να φτιάξουμε τις επιτροπές σας και να κατέβουμε στους δρόμους. Δεν φτάνει το "μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση".

Και έστω ότι ο υπερχρεωμένος οικογενειάρχης ψηφοφόρος πείθεται απ' όλα αυτά και κατεβαίνει στους δρόμους και πετάει μολότωφ μαζί με τους αντιεξουσιαστές (που μόλις έμαθα πως είναι τα πιο ευαίσθητα και πρωτοποριακά στοιχεία της νεολαίας!). Θα οργανωθεί σε 'αυθόρμητες' επιτροπές;

Και τα κόμματα που είναι; τα κόμματα της αριστεράς; αν τα κόμματα που φτιάξατε (φτιάξαμε, έφτιαξαν...διαλέξτε το πρόσωπο όπως θέλετε αλλά μάλλον εσείς έχετε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από μένα) δεν μπορούν καν να συνομιλήσουν και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη σωτηρία της πατρίδας και ενδιαφέρονται μόνο για την μικροεξουσία τους, το μαγαζάκι τους και την ιδεοληψία τους ώστε να πρέπει να υποκατασταθούν από επιτροπές και αυθόρμητα κινήματα να μας το πείτε ευθαρσώς κι αυτό για ν' αφήσουμε και μεις τον αυθορμητισμό μας να πετάξει.

Επειδή όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοί οι αυθορμητισμοί καταλήγουν να εξυπηρετούν ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που διατείνονται και επειδή αυτού του είδους οι προτάσεις δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και επειδή κανείς δεν έχει την διάθεση γι' αστεία αυτές τις μέρες, αφήστε μας στον πόνο μας μέχρι να στύψετε το κεφάλι σας κι εσείς και οι συνιστώσες σας και να βρείτε κάτι καλύτερο να μας πείτε.

Αν δεν βρείτε κάτι άλλο, πείτε μας τουλάχιστον κάτι που να μας προετοιμάζει για αυτή την νέα ήττα που θα υποστούμε (τουλάχιστον ο Όλι Ρεν μας είπε “κουράγιο Έλληνες”). Μια ήττα που προβλέπεται πικρή, αυτή τη φορά χωρίς αγώνα, με περιφρόνηση, χωρίς ένδοξες ιδεολογίες, χωρίς ποιητές να μας παρηγορούν αλλά με πολιτικάντηδες να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger