Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Έξεστι Κλαζομενίοις...


Μερικά πράγματα στην ζωή δεν αλλάζουν. Να φύγουμε από την ευρωζώνη δεν αποκλείει η κ. Μέρκελ, η καγκελάριος της χώρας με την οποία το εμπορικό μας ισοζύγιο είναι κραυγαλέα ελλειμματικό και από την οποία συνεχίζουμε να αγοράζουμε πληθώρα οπλικών συστημάτων μερικά εκ των οποίων γέρνουν όπως και το ισοζύγιο συναλλαγών μας. 

Να φύγουμε ή να χρεοκοπήσουμε ή και τα δύο προβλέπει ο επί σειρά ετών οικονομικός σύμβουλος των αμερικανικών κυβερνήσεων (επί Ρήγκαν και μετά μπρρρρ...) καθηγητής του Χάρβαρντ Martin Feldstein (η φάτσα αριστερά) στον οποίο η ιδέα ότι θα καταφέρουμε να προσαρμόσουμε το έλλειμμα στα όρια του 3% μοιάζει με φαντασία (είναι γνωστό πως αυτοί δεν διαθέτουν γιατί εργάζονται και δεν προλαβαίνουν).

Και επειδή βεβαίως και εμείς άβολα αισθανόμαστε σε μια παρέα που και αυτή αισθάνεται άβολα να έχει μελαχρινούς νοτιοευρωπαίους συνδαιτυμόνες, το σκεπτόμαστε υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: κάποιος πρέπει να μας αποζημιώσει για την διολίσθηση της δραχμής και για την τεράστια αφαίμαξη που υπέστη η χώρα προκειμένου να εισαχθεί το καινούριο νόμισμα, για να μην υπολογίσουμε τις ζημιές από την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Εντάξει τις πολεμικές αποζημιώσεις τις κάναμε γαργάρα ετούτα τα γεγονότα όμως είναι πολύ πρόσφατα.

Το κόστος αυτό μάλλον είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την οποιαδήποτε "βοήθεια" με το αζημίωτο μας δοθεί για την παραμονή μας στην ευρωζώνη και βέβαια είναι τελείως παράλογο να το επωμιστεί κι' αυτό μαζί με το λογαριασμό της Goldman Sachs η μικρή μας χώρα.
Ναι λέει ο Feldstein, έτσι είναι, η διάσωση της Ελλάδας είναι σχετικά ανώδυνη, αλλά οι Γερμανοί (και άλλοι) θα ξεσηκωθούν (κάποιοι φρόντισαν να τους έχουν ξεσηκώσει ήδη) και τι θα γίνει αν αρχίσουν να ζητάνε λεφτά και τα υπόλοιπα piigs; "Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να χρεοκοπήσει" συμπληρώνει (τι του κοστίζει αυτουνού;). Προτείνει δε μια διακριτική μέθοδο στάσης πληρωμών με διαπραγματεύσεις μέσα στα πλαίσια του συστήματος (μήπως να πάμε στην Goldman Sachs πάλι;). 
Παρεμπιπτόντως, στάση πληρωμών προτείνει και μέρος της ελληνικής αριστεράς, αφού το υπόλοιπο μέρος δεν προτείνει απολύτως τίποτε όντας απασχολημένο με το κύριο ζήτημα της εποχής μας που είναι φυσικά: θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα ή θα αποχωρήσει ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ; Να το πρόβλημα που τίθεται σήμερα σε κάθε τίμιο αριστερό επαναστάτη!

Όπως και να χει το θέμα θα έλεγα για τον κύριο Feldstein πως είναι ίδιον των παρακοιμωμένων την wall street να θεωρούν φυσικό ότι είναι και συμφέρον, και ανώμαλο έως τρομοκρατική ενέργεια ότι αντιτίθεται στην ασυδοσία των αγορών, αγνοώντας επιδεικτικά τις πιθανές συνολικές επιπτώσεις από τις τεράστιες αντιθέσεις που καλλιεργούνται συστηματικά. Αλλά όπως γράφει ο καθηγητής του Yale: Immanuel Wallerstein
"Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και προβλήματα της Γερμανίας. Και τα προβλήματα της Γερμανίας είναι και προβλήματα των ΗΠΑ. Και τα προβλήματα των ΗΠΑ είναι παγκόσμια προβλήματα. Δεν ωφελεί λοιπόν να εξαπολύουμε κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου. Ποιος έκανε τι τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πολύ λιγότερο χρήσιμη συζήτηση από το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί τα επόμενα δέκα χρόνια.
Δυστυχώς όμως, αυτό που βλέπουμε να παίζεται σε παγκόσμια κλίμακα είναι μια ανούσια κοκορομαχία. Κάποιος θα κάνει σύντομα τη λάθος κίνηση και θα πέσει στον γκρεμό. Και μαζί του θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, ακόμη και την Κίνα,  'στη μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων'".

Προς το παρόν η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε σκληρότατες διαπραγματεύσεις για τις οποίες ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι είμαι πεισμένος πως η κυβέρνηση μας είναι σε θέση να τις διεξάγει αποτελεσματικά. Εγώ πάλι βρίσκομαι στη δύσκολη θέση να υποδέχομαι αύριο Γερμανούς εταίρους. 


Αλήθεια αυτός ο τύπος  τι κάνει; Ανησυχώ. Ας μας στείλει κάποια νέα. Μια καρτ ποστάλ έστω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger