Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ήταν ένα μικρό καράβι

Φορτωμένοι όπως όπως σε ένα μικρό, αρχαίο και ταλαιπωρημένο καράβι που μπάζει νερά, με μόνη δύναμη κίνησης κάτι μισοσπασμένα κουπιά, ατενίζουμε όχι και τόσο μακριά ένα ταχύπλοο σκάφος “κερδοσκόπων” πειρατών να κατευθύνεται απειλητικά προς εμάς.

Οι ναύτες μας σαστισμένοι από τον καταιγισμό αντιφατικών διαταγών και πληροφοριών στέκονται ανίκανοι να αποφασίσουν αν πρέπει να βγάλουν τα νερά ή να τραβήξουν κουπί με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση που κινείται το καραβάκι, όπου το μόνο που διαφαίνεται είναι μια ξέρα, ή πρέπει να πετάξουν τον καπετάνιο στη θάλασσα όπως τους προτρέπουν κάποιοι από τους αριστερούς κωπηλάτες. Κανείς ωστόσο, ούτε οι δεξιοί ούτε οι αριστεροί κωπηλάτες δεν έχουν να προτείνουν κάποια άλλη ελκυστική διέξοδο.

Ενώ το πειρατικό ρίχνει ήδη τροχιοδεικτικές βολές με τα πολυβόλα του, ο καπετάνιος μας κρατάει στο χέρι ένα πιστόλι που δυστυχώς είναι γεμάτο με άσφαιρα, και φωνάζει στους ναύτες παραγγέλματα υπενθυμίζοντας τους ότι αν έφτασαν μέχρι εδώ φταίνε κυρίως αυτοί που δεν τραβούσαν κουπί όσο έπρεπε. Ταυτόχρονα προσπαθεί με τη ντουντούκα να διαπραγματευτεί με τους πειρατές, αλλά εκείνοι φαίνεται να τα θέλουν όλα, γνωρίζοντας ότι αυτή τη νίκη θα την ακολουθήσουν κι άλλες.

Γύρω μας υπάρχουν κι άλλα σκάφη που είτε προσπαθούν να απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται λέγοντας μας να μην ανησυχούμε, είτε, αισθανόμενοι οι ίδιοι ασφαλείς ή έχοντας καλές σχέσεις με τους πειρατές, μας χλευάζουν προβλέποντας το ναυάγιο.

Ανάμεσα μας πολλοί σπέρνουν τον πανικό αναπαράγοντας υποβολιμαίες φήμες από τα διπλανά καράβια. Κάποιοι απελπισμένοι βουτάνε ήδη στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ τα ποντίκια έχουν εγκαταλείψει προ πολλού το σκάφος.

Η αγωνία μας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μας φαίνεται ότι κρατάει αιώνια και παρ όλα αυτά, προβλέποντας κι οι ίδιοι την ανεπιθύμητη έκβαση, δεν θέλουμε να τελειώσει ελπίζοντας σε κάποιο από μηχανής θεό.

Απέρριψα την ιδέα να χρησιμοποιήσω αυτή την ιστορία για να κοιμίσω τα παιδιά μου απόψε, δεν είχα βλέπετε κάποιο καλό τέλος να της δώσω. Ενώ έγραφα αυτές τι γραμμές τα spreads ανέβαιναν ξανά στο 420, ενώ σύμφωνα με τον κ. Όλι Ρεν:

«Είναι κοινό μυστικό στην Κομισιόν ότι τα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ, με επικεφαλής τους Φαινάνσιαλ Ταιμς, πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα με άρθρα και σχόλια υποστηρίζοντας, χωρίς να το λένε ανοικτά, τους θεσμικούς επενδυτές των χωρών τους σε ελληνικά ομόλογα που φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματα τους από μια χρεοκοπία της Ελλάδας, να προσφύγει αυτή το ταχύτερο δυνατό στο κοινοτικό μηχανισμό στήριξης. Ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, χωρίς όμως να αποκαλύψει ονόματα, σε πρόσφατη συνέντευξη «ενός πρώην διευθυντή του ΔΝΤ» στους Φαινάνσιαλ Ταιμς η οποία, όπως είπε, «στηριζόταν σε ανακριβή στοιχεία για την Ελλάδα»

Η εκδοχή του κ. Ρεν είναι διπλωματικά ή σκοπίμως αθώα, αλλά ταυτόχρονα και αποπροσανατολιστική αφού δεν λέει λέξη για το πως η Ελλάδα σήμερα και η Πορτογαλία ή δεν ξέρω ποιος άλλος βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Ασφαλώς δεν είναι το κίνητρο των Αγγλοσαξονικών ΜΜΕ ο φόβος μήπως χάσουν οι θεσμικοί επενδυτές τα λεφτά τους αλλά πως όλοι μαζί θα αυξήσουν τα κέρδη τους από αυτή την κρίση. Και τα βορειοευρωπαϊκά ΜΜΕ κ. Ρεν; Συνέβαλαν καθόλου;

Την ίδια στιγμή ο κ Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο μεσοπρόθεσμης χρεωκοπίας λέει:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απαντώντας δηλώνει:

«όλα αυτά θα τα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΔΝΤ. "Εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ να χειριστούν αυτήν την υπόθεση»

....
Και τότε ρίξανε τον κλήρο (δις)
Να δούνε ποιος-ποιος-ποιος θα φαγωθεί (δις)
ωε ωε ωε ωε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger