Τρίτη 4 Μαΐου 2010

για όλα φταίει το γκαζόν

Η χορτοκοπτική μηχανή πέρασε από παντού. 
Έκοψε τα αγριόχορτα μαζί με τα τριαντάφυλλα. Τα αγριόχορτα που ήταν στα όρια ή εκτός ορίων τη γλύτωσαν και πάλι, αλλά κι αυτά που κόπηκαν θα φουντώσουν πάλι γρήγορα ως εκ φύσεως ανθεκτικά. 
Αντιθέτως τα όποια “χρήσιμα” έχουν απομείνει θα παραιτηθούν από όποια προσπάθεια έκαναν μέχρι τώρα, πνιγμένα μέσα στ' αγριόχορτα και τα φυτοφάρμακα εισαγωγής, τσακισμένα από το μαχαίρι της μηχανής μας. 
Άλλωστε κι αυτά παλιόχορτα είναι, ατίθασα, μικρή απόδοση έχουν και κακομούτσουνους καρπούς εκτός προδιαγραφών. 
Δεν γινόταν διαφορετικά. Εμείς και οι προκάτοχοι μας είχαμε σπείρει κατά καιρούς ζιζάνια κάθε είδους (κατά λάθος και πάντα με καλή πρόθεση), είχαμε επίσης λησμονήσει να σκαλίσουμε και να ποτίσουμε στοιχειωδώς (ήταν πολύ κουραστικό). Δεν πειράζει όμως! 
Τώρα θα φωνάξουμε ειδικούς τεχνοκράτες να μας συμβουλέψουν πως να φυτέψουμε πιο ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά φυτά και να διορθώσουν όλα μας τα λάθη, που έγιναν επαναλαμβάνω πάντα με καλή πρόθεση. 

Μετά έχει ο θεός, δεν θα σηκωθούν κι οι μπάμιες να βαρέσουν το μανάβη!

Την πρώτη προσπάθεια την έκανε μάλλον ο Ιμπραήμ, για να μην πάμε πιο παλιά, που προσπάθησε να αντικαταστήσει τους ατίθασους ντόπιους με φελάχους από την Αίγυπτο, βοηθούσαν βέβαια και πολλοί ντόπιοι. 
Ακολούθησαν πολλοί, πολιτικάντηδες, δικτάτορες, κατακτητές και πάλι πολιτικάντηδες και δικτάτορες. Έγιναν εμφύλιοι και μεταναστεύσεις και φυλακές και εκτελέσεις και εξορίες, δοκιμάστηκαν φάρμακα δηλητηριώδη και αποχαυνωτικά αλλά παρόλη την τεράστια ευγενή προσπάθεια “ευγονικής” συνεχίζουν να υπάρχουν (όλο και πιο λίγοι ειν' αλήθεια) κάποιοι που δεν θέλησαν να γίνουν όπως οι άλλοι.

Ελπίζουμε η τελευταία ριζική επέμβαση να τους εξαλείψει. Και θα είναι ριζική γιατί δεν θα ασχοληθεί μόνο με την οικονομία. Όχι βέβαια! Θα επεκταθεί πρωτίστως σε ότι έχει απομείνει από την παιδεία και τον πολιτισμό. Εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα της χώρας! Για να γίνουμε πιο ευπροσάρμοστοι και ομοιόμορφοι. Πιο ελαστικοί!

Άσε που η παιδεία είναι ανεκμετάλλευτoς χώρος επιχειρηματικής δράσης. Όπως είπε και ένας φωστήρας της προηγούμενης διακυβέρνησης: αν είχε περάσει η αλλαγή του άρθρου 16 ξέρετε τι ανάπτυξη θα είχε η χώρα; Μπορεί και να μη φτάναμε ως εδώ!

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τις έννοιες των λέξεων, αλλιώς δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Τι σημαίνει ‘διαρθρωτική αλλαγή’, ‘εξυγίανση’, ‘αναδιάρθρωση’ κλπ.
Ας πούμε τι σημαίνει ‘ανάπτυξη’: Ξέρω ότι εμείς όταν ακούγαμε ανάπτυξη μέχρι τώρα φανταζόμασταν εργοστάσια που παράγουν κάτι. Όχι κύριοι, ανάπτυξη είναι τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η ιδιωτική ασφάλιση (αυτά δηλαδή για τα οποία υποτίθεται ότι εισπράττει το κράτος φόρους και εισφορές), αλλά και άλλες ευφάνταστες δραστηριότητες: ας πούμε οι εισπρακτικές εταιρείες, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους δρόμους που φτιάξαμε εμείς, οι εταιρείες που θα αναλάβουν να βρίσκουν ποιος έχει χτίσει αυθαίρετο και λοιπά πολλά. Τελικά σημαίνει δηλαδή να πουλάμε οι μισοί τις μανάδες μας και τα παιδιά μας στους υπόλοιπους. Το κατάλαβα καλά;
ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να ‘εξυγιανθεί’ η παιδεία μας είναι να υποστεί ‘διαρθρωτικές αλλαγές’. Έλα όμως που υπάρχουν εδώ διάφοροι αντιδραστικοί που αντιστέκονται δικαίως ή αδίκως!

Υπάρχει λύση και γι’ αυτό! Ακριβώς αυτή που χρησιμοποιήσαμε και για όλα τα υπόλοιπα. Θα καταστήσουμε τα πανεπιστήμια εντελλώς αναξιόπιστα!

Πρώτα επί δεκαετίες, με συγκεκριμένες πολιτικές, θα ευνοούμε όλα τα παράλογα και αποδιαρθρωτικά φαινόμενα: τον κομματισμό, την αναξιοκρατία κλπ. Θα ενισχύουμε τους πιο φαύλους από τους ‘δικούς’ μας.

Θα ιδρύουμε πανεπιστήμια και τμήματα σε κάθε χωριό, αντικαθιστώντας τα στρατόπεδα που κλείνουν, με κάθε απίθανο αντικείμενο, χωρίς καμιά προετοιμασία, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή. Θα μας βοηθάνε σ’ αυτό και οι τοπικές κοινωνίες.

Μετά θα αναγορεύσουμε τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, εν μία νυκτί, με καθηγητές που δεν έχουν καν πτυχίο πανεπιστημίου που θα τους δώσουμε διδακτορικά μαϊμού με συνοπτικές διαδικασίες.

Επί δεκαετίες θα αυξάνουμε τους εισακτέους χωρίς κανένα ενδοιασμό για να κερδίζουμε ψήφους και θα καταργούμε κάθε όριο που θα εμποδίζει τους ψήφους να έλθουν σ’ εμάς αβίαστα. Με μια μόνο απόφαση του ο πατέρας του ΓΑΠ διπλασίασε τους εισακτέους χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Θα καθόμαστε άπρακτοι και θα απορούμε στα ΜΜΕ για την κατάσταση των πανεπιστημίων μας, δυσφημίζοντας τα με κάθε ευκαιρία. Θα υποδαυλίζουμε την αριστερίστικη ανοησία εκείνων που βάζουν λουκέτα στα πανεπιστήμια για ψήλου πήδημα και τα κρατούν κλειστά και μετά θα καταγγέλλουμε. Θα μας βοηθούν σ’ αυτό έμμισθοι όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Και μετά δήθεν έκπληκτοι θα διαπιστώσουμε ότι δεν πάει άλλο και θα προτείνουμε τη λύση του αχταρμά! 

Να ενοποιηθούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ μαζί σε ένα Καλλικράτη των πανεπιστημίων, λέει η κ. Διαμαντοπούλου. Να απολυθούν και συμβασιούχοι και εκείνοι των οποίων η θέση θα καταργηθεί. Να μειωθούν και οι εισακτέοι. Θα έρθουν μάλιστα και Δανοί ειδικοί να μας πουν πως το έκαναν στη χώρα τους. Σε μια χώρα δηλαδή όπου τίποτα απολύτως δεν είναι ίδιο με τη δικιά μας. Θα τους πληρώσουμε άραγε;

Κι όλα αυτά για να κρύψουμε, το προφανές από το λαό. Αντιμετωπίζοντας με βαθύτατη περιφρόνηση και ίσως απέχθεια τις  παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Θυμάστε, όπως ο ΓΑΠ που μας είχε κουβαλήσει τον ισπανό αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο της πρώτες μέρες μετά τις εκλογές να του πει πως θα διακοσμήσει την πρωτεύουσα του; Όπως έκαναν παλιότερα οι βασιλείς. 

Εδώ είμαστε ιθαγενείς, δεν ξέρουμε τίποτα και είμαστε άχρηστοι για όλα. Το μόνο που ενδιαφέρει όσους κυβέρνησαν αυτό τον τόπο είναι πως θα μας το φέρουν μαλακά για να μη χάσουν τους ψήφους. Πως θα διαχειριστούν εμάς, όχι τα προβλήματα της χώρας.

Το  Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει τεράστια προβλήματα που οφείλονται κυρίως στους πολιτικούς όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, με την αριστερά να έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από εκείνο που της αναλογεί με βάση την εκλογική της δύναμη. 

Οφείλονται επίσης και σε όλους τους παράγοντες της ακαδημαϊκής ζωής, στους καθηγητές, τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων και τους φοιτητές, ακόμα και στις οικογένειες τους αν θέλετε. Αλλά η μερίδα του λέοντος ανήκει βέβαια στους πολιτικούς.

Είναι εξωφρενικό αυτό που τον τελευταίο καιρό προπαγανδίζεται: ότι δηλαδή όλοι φταίνε το ίδιο. Και ερωτώ: Αν μια ιδιωτική επιχείρηση δεν πάει καλά επειδή δεν υπάρχουν κανόνες ή δεν ελέγχονται ή και γενικότερα δεν διοικείται σωστά (και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές ελληνικές και μη επιχειρήσεις), η κύρια ευθύνη είναι των υπαλλήλων ή περιμένει κανείς από αυτούς να αλλάξουν την κατάσταση;

Το με κάθε τρόπο δυσφημισμένο ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ωστόσο πολλές νησίδες οι οποίες εκπροσωπούν επάξια και ισότιμα τη χώρα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν τις διαφημίζουν βέβαια τα ΜΜΕ. Αν οι προθέσεις των πολιτικών ήταν ειλικρινείς θα έσκυβαν επάνω στο πρόβλημα και θα αξιοποιούσαν αυτές τις δυνάμεις του τόπου για μια πραγματική ανασύνταξη του πανεπιστημίου.

Ας αναρωτηθούν και οι ανεγκέφαλοι παπαγάλοι που αναπαράγουν τη δυσφήμηση όσο και οι ‘αντισυστημικοί επαναστάτες’ σε ποιανού το μύλο ρίχνουν νερό.
Ποια τιμαλφή πρόκειται να εκχωρηθούν, απείρως πολυτιμότερα από το μισθό μας.

Στο εμπόριο η ποιότητα που προκύπτει από την ανάμιξη Β’ και Γ’ ποιότητας χαρακτηρίζεται ως Γ’ ποιότητα. Έτσι και η προτεινόμενη ανάμιξη πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το οριζόντιο κούρεμα του χόρτου φοβάμαι ότι θα σημάνει το οριστικό τέλος του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Το λέει βέβαια ο ΓΑΠ: κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της πατρίδας. 
Δε λέει φυσικά ποιάς πατρίδας!


Υ.Γ.1. Κάντε μια βόλτα στις ιστοσελίδες των ‘πανεπιστημίων’ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας για να μη σας πω για τα ΤΕΙ. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο από εκλογικές ανάγκες. 
Αυτοί που τα ίδρυσαν έχουν ονοματεπώνυμο και είναι στη βουλή και σε αυτή και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αν καταργηθούν θα πρέπει ταυτόχρονα να απαιτήσουμε να παραιτηθούν κι οι ίδιοι.

Υ.Γ.2 «Μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν χρειάζεται 22 πανεπιστήμια. Γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι πια αναγκαίο να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές ανά διδάσκοντα και πολλές άλλες, στα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακριβώς λόγω της έλλειψης του στρατηγικού σχεδιασμού. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει εξορθολογισμός, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των δαπανών», λέει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Λέξη για το πώς φτάσαμε εκεί, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων ή έστω των καθηγητών τους οποίους εκπροσωπεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger